Kochamcieszycie

Kawa jest napojem większości ludzi, bo posiada kofeinę, która skutecznie pobudza i dodaje energii. Nic dziwnego, że każdego ranka kawiarnie są pełne ludzi śpieszących się do pracy, by zabrać na wynos pyszną, aromatyczną kawę.

Co posiadają ekspresy gastronomiczne?

ekspres gastronomicznyW godzinach porannych i popołudniowych w każdej dobrej kawiarni jest mnóstwo klientów. Chcą oni kupić swoją ulubioną kawę i iść dalej w swoim kierunku, albo zatrzymać się na chwilę. Żeby móc szybko i sprawnie obsłużyć tylu klientów naraz, kawiarni jest potrzebny dobry ekspres gastronomiczny. Umożliwia on jednocześnie wykonanie przynajmniej dwóch napojów w tym samym momencie. Takie ekspresy mają dużą moc i są bardzo wydajne, dzięki czemu sprawdzą się w komercyjnym wykorzystaniu. Ważne żeby miał wbudowany młynek do kawy, gdyż dodatkowe napełnianie pojemnika z kawą zajmuje sporo cennego czasu. Młynek powinien być ceramiczny i pozwalać na mielenie ziaren każdej wielkości. Świeżo zmielona i zaparzona kawa jest najlepsza, bo posiada wyjątkowo intensywny aromat. W gastronomi liczy się szybkość wykonania i profesjonalizm, dlatego ekspres musi być dobrej jakości. Modele przeznaczone dla gastronomi posiadają duże zbiorniki na wodę, dzięki czemu jedno jego napełnienie równa się przynajmniej kilkanaście kaw. Wielu klientów pije kawę z mlekiem, więc ekspres musi też być wyposażony w spieniacz, który w czasie zaparzania kawy, podgrzeje i zrobi piankę na mleku. Dla smacznej kawy wielu klientów specjalnie odwiedza konkretne kawiarnie, więc warto mieć ją dobrej jakości.

Ze względu na duże pojemniki na kawę i wodę, oraz możliwość zaparzenia jednocześnie dwóch kaw, ekspres zawiera więcej miejsca, ale jest za to bardzo wydajny i ekonomiczny. Jego obsługa nie sprawi nikomu kłopotu, bo jest intuicyjna.