Kuchenki dostępne na rynku dzielą się na 3 rodzaje: gazowe, elektryczne i indukcyjne. Niestety nie każdego stać na kuchenkę indukcyjną, dlatego najczęściej wybór dotyczy dwóch pierwszych. Kuchenki gazowe są dużo bardziej ekonomiczne niż kuchenki elektryczne, jednak z ich użytkowaniem wiąże się ryzyko związane z obecnością gazu, który jest potrzebny do ich działania.

Czujniki gazu – konieczne w każdym domu

domowe czujniki gazuKuchenka gazowa jest bardzo korzystnym ekonomicznie rozwiązaniem, gdyż nie pobiera prądu do rozgrzewania płyt grzewczych. Do ich nagrzania stosuje się płomień spalanego gazu, stosowanego w danej kuchence. W kuchenkach gazowych stosuje się gaz ziemny lub gaz w butlach (mieszanka dwóch alkanów: propanu i butanu). Oba te gazy są oczywiście łatwopalne, ale także są trujące dla człowieka. Nawet najmniejsza nieszczelność układu gazowego może powodować rozprzestrzenianie się gazu. Nieszczelność ta może wystąpić zarówno w przebiegu węża, przy zaworach lub w samej kuchence. Ważne jest więc, aby posiadając kuchenkę gazową zaopatrzyć się także w czujnik gazu. Domowe czujniki gazu mają na celu alarmowanie, kiedy gaz zaczyna się ulatniać. Odpowiednio wczesny alarm pozwoli na szybkie opuszczenie miejsca i wezwanie pomocy fachowca. Wysokie stężenie gazu w powietrzu może nieść z sobą przykre konsekwencje dla zdrowia, a nawet życia rodziny. Gaz ten nie tylko może zatruć osoby znajdujące się w domu, ale także jego wysokie stężenie wiąże się z bezpośrednim zagrożeniem wybuchem. Czujnik gazu jest więc bardzo istotny.

W każdym domu z kuchenką gazową powinien się znajdować także czujnik gazu. Dzięki takiemu czujnikowi zmniejsza się ryzyko śmiertelnego zatrucia oraz wybuchu, ponieważ odpowiednie wcześnie alarmuje on o ulatniającym się gazie z butli, węża lub kuchenki.