Ten skarb natury produkowany przez pszczoły jest ewenementem od 150 milionów lat. Jest to jedyna żywność zwierzęca produkowana na użytek własny, zjadana przez człowieka. Nie od dziś wiadomo, że miód prócz walorów smakowych posiada właściwości zdrowotne dla naszego organizmu.

Rodzaje i właściwości miodu

miód spadziowyMiód stosowany równie chętnie wewnętrznie, co zewnętrznie, zdobył nasze serca przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Najczęściej dodawany jest do dań słodkich, ciast, deserów, lub po prostu służy do słodzenia kawy czy herbaty. Jednak równie dobrze sprawdzi się w daniach mięsnych. Marynata z dodatkiem miodu nie tylko wzbogaci smak mięsa, ale także jego kolor. Złota wypieczona skórka kurczaka w miodzie zachwyci każdego. Przyjrzyjmy się bliżej temu skarbowi natury. Miód składa się w większości z cukrów prostych,wody, minerałów i enzymów. W zależności od rodzaju miodu, każdy z nich ma nieco inne właściwości. Wyróżniamy miód spadziowy i miód nektarowy, oraz ich mieszanki. Miód spadziowy ma ciemną barwę i charakterystyczny smak. Wytwarzany jest z lepkiej cieczy z igieł drzew iglastych i niektórych liściastych. Miód ten wykorzystywany jest w schorzeniach dróg oddechowych, posiada również właściwości bakteriostatyczne. Chętnie wykorzystywany jest także przy schorzeniach układu krążenia i problemach z sercem. Miody nektarowe natomiast, w zależności od konkretnego gatunku, bywają przydatne w schorzeniach zatok i oskrzeli, przy przeziębieniach i grypie, jak miód lipowy. Miód gryczany natomiast, charakteryzujący się dość intensywnym zapachem i smakiem, przeciwdziała miażdżycy uszczelniając naczynia krwionośne, oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników.

Miód bardzo często wykorzystywany jest także w kosmetyce. Jako składnik kremów, balsamów, czy żeli pod prysznic, nawilża i koi skórę. Równie często stosowany jest jako kosmetyk w warunkach domowych. Nałożony na suche dłonie lub spierzchnięte usta, ukoi pieczenie i zregeneruje skórę. Warto zatem korzystać z tego niepowtarzalnego skarbu natury.