Ozdoby roślinne na torty i inne wypieki wyglądają pięknie, a często również dobrze smakują. Do udekorowania tortu możemy wykorzystać wszelkiego rodzaju kwiaty i listki wykonane z papieru ryżowego, marcepanu, czy masy cukrowej. Znajdziemy je niemalże w każdym markecie. Jednak coraz bardziej popularne staje się wykorzystanie do udekorowania tortów, czy deserów kwiatów jadalnych. Nie dość, że wyglądają niezwykle, to dodają wypiekowi ciekawego aromatu.

Jadalne kwiaty piękną dekoracją tortu

roślinne dekoracje na tortZ jadalnymi kwiatami mogliśmy się już spotkać w modnych cukierniach i kawiarniach. Być może zaskoczyło nas, że naprawdę można je zjeść. Teraz bez problemu możemy zakupić suszone jadalne kwiaty przez Internet i stworzyć oryginalne ciasta samodzielnie. Roślinne dekoracje na tort w postaci jadalnych kwiatów to dobry sposób na zaskoczenie naszych gości. Oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Jednak czy na pewno takie roślinne dekoracje są bezpieczne do spożycia? Tak, jeśli mamy je z dobrego, zbadanego źródła. Nie zaleca się samodzielnego zbierania i suszenia kwiatów do ozdabiania tortów. Nigdy nie wiemy, z jakimi substancjami te kwiaty miały kontakt, czy nie były czymś pryskane. Te zamawiane ze specjalistycznych sklepów z pewnością będą bezpieczne. Co więcej taka dekoracja jest też…zdrowa. I jak już wspomnieliśmy smaczna. Wiemy, że wiele roślin, na przykład ziół ma pro-zdrowotne lub nawet lecznicze właściwości. Nie inaczej jest z jadalnymi kwiatami. Jakie zatem rośliny mogą stać się dekoracją naszego tortu? Są to przede wszystkim chabry, róże, nagietki, czarny bez, jaśmin, ślaz i gomfrena. Występują w postaci suszonych płatków, a niektóre również nierozwiniętych pączków. Można sobie wyobrazić jak te części roślin będą pięknie wyglądać jako ozdoba tortu. Niebieskie chabry, czerwone porzeczki i liście mięty na białym, gładkim torcie – czyż nie byłaby to piękna dekoracja?

Jadalne kwiaty to również dobry pomysł na podkreślenie naturalności naszego wypieku. Sztuczne ozdoby są ładne, ale pełne cukru, barwników i utrwalaczy. Jeżeli przygotowujemy tort z domowych składników, udekorujmy go jadalnymi roślinami. Będzie to na pewno opcja zdrowsza i ciekawsza. Roślinne dekoracje możemy też wykorzystać do ozdobienia innych deserów, na przykład musów czy lodów.