Rokitnik jest dziko rosnącym krzewem, który wraz z odpowiednią porą roku — późnym latem obsypuje się jasnopomarańczowymi owocami, które na surowo nie są zbyt smaczne, jednak przy odpowiednim przygotowaniu staje się pyszną przekąską i przede wszystkim bogatą w różne witaminy, które niosą pozytywne właściwości dla naszego organizmu. Jest wiele takich czynników, które wpływają na nasze zdrowie, choć pewnie większości z nas nie są one znane, z resztą sam rokitnik nie jest zbyt popularny.

Mus, dżem i inne przetwory z rokitnika 

smaczny mus z rokitnikaRokitnik jest doskonałym źródłem witaminy C, jest to jeszcze lepsze źródło tej witaminy niż powszechnie znana wszystkim dzika róża, czyli źródło tej witaminy. Jest to też dobre źródło witaminy E, B, K, A i D, więc jest ich całe mnóstwo, a ponadto rokitnik jest doskonałym nośnikiem składników mineralnych takich jak żelazo, cynk i potas, aminokwasów i flawonoidów. Jak powszechnie wiadomo, owoce są doskonałym źródłem wszystkich przetworów, szczególnie najlepiej smakują te wykonane przez nasze babcie, ale czy ktoś słyszał o wyrobach z rokitnika? Zapewne nie, a szkoda, bo jego składniki z pewnością przełożyłyby się na naszą odporność, ograniczyłoby to ryzyko zachorowania na grypę, obniża też poziom cholesterolu, a ponadto korzystnie wpływa na naszą cerę — skutecznie ją wygładza i odżywia. Ale wracając do wyrobów, co możemy zrobić z tych owoców? Dobrym pomysłem będzie smaczny mus z rokitnika, który możemy przelać do specjalnych pudełeczek i zabrać do pracy, sprawdzi się idealnie jako zdrowe, drugie śniadanie. Dżem, galaretka również będzie smacznym przetworem, ponadto warto spróbować zrobić również sok z rokitnika, będzie pyszny, a raczej nie dostaniemy takie w sklepach w naszej okolicy.

Właściwie jest wiele różnych sposobów na przygotowanie rokitnika, czy jakichkolwiek innych owoców. Wcześniej przygotowany mus zawsze możemy zamrozić, dzięki czemu powstaną nam smaczne lody. Jest to dobry sposób do tego, aby zachęcić najmłodszych do jedzenia owoców, są one bardzo ważne w ich diecie, zwłaszcza że cały czas się rozwijają, rosną, potrzebują więc witamin, jednak przeważnie dzieci nie chcą ich jeść. Pod postacią lodów, dżemów, soków, czy nawet suszonych plastrów, które mają imitować chipsy, chętniej je zjedzą.